• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

3 februari 2020

Kaki caprese

Ik zat een tijdje zonder oven, maar eten moet je toch. En ik werd er zowaar creatief van. Bij de groenteboer, maar ook in de supermarkt, vind je nu volop kaki’s. ‘Wintertomaten’ noemt mijn Turkse groenteboer ze. Knaloranje, maar helaas vaak net zo knetterhard als echte wintertomaten. Maar geen nood: bak ze in partjes à la appel en ze zijn verrukkelijk in deze salade, zo ontdekte ik. De link met salade caprese (tomaat, mozzarella, pesto) was toen snel gemaakt. Lekker als lunch of als voorgerecht. En natuurlijk maak je die pesto even snel zelf, pesto uit een potje is vies en verruïneert je hele gerecht.

Zelf maken?
Recept Kaki caprese

Nodig voor 4 personen:
3 kaki’s
1 grote bol buffelmozzarella
2 handjes rucola
1 eetl pistachenootjes (gepeld)
30 g boter

Pistachepesto:
1 bosje basilicum (of zo’n kaalgeplukt plantje)
2 eetl pistachenootjes (gepeld)
1 knoflookteentje
½ citroen
zout & peper uit de molen
± 50-75 ml olijfolie

Pesto: Pureer de basilicumblaadjes met de staafmixer. Voeg pistachenootjes, knoflook uit de knijper, kneep citroensap, zout en peper toe, maal weer. Voeg net zo veel olijfolie toe als nodig is voor een mooie, vrij dunne saus – dat kan per keer nogal verschillen.

De rest: Haal de mozzarella vast uit de koelkast en scheur in stukjes. Snij de kaki’s doormidden, verwijder de harde blaadjes en snij dan elke helft in 3 of 4 parten. Smelt de boter in een wijde koekenpan (of nog beter: twee) en bak de parten op zacht vuur rustig een minuut of 10, net zolang tot ze ergens tussen beetgaar en zacht zijn. Dat gaat het beste als ze allemaal op hun kant liggen, wip ze halverwege een keertje om.

Serveren: Verdeel de kakiparten over 4 borden, net als de mozzarella. Lepel de pistachepesto erover. Strooi de rucola erover plus de losse pistachenootjes. Besprenkel met nog een fliebeltje olijfolie en een kneepje citroensap, en geef nog een haal van de pepermolen. Serveer met lekker brood (en laat ik daar toevallig nou net een puik recept voor hebben).

TIPS:
• Sharonfruit is een soort verbeterde versie van de kaki, niet ovaal maar eerder rond, plus zoeter en doorgaans ook zachter.
• Koop wel de lekkerste buffelmozzarella die je kunt vinden, niet van die goedkope taaie gummibollen. Kan natuurlijk ook heel goed met burrata.

Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

Kooklustig geworden?
Probeer eens een van mijn gloednieuwe kookboeken, zoals de kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en/of mijn Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Overal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Gele courgettes

Bladerdeeg zelf maken

Crostini

Vorig bericht: « Ode aan de oven
Volgend bericht: Bloedsinaasappelpudding »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN