• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

25 januari 2021

Pindasoep met rijst

Bij een broodnodige periodieke opruiming van de voorraadkast kwam ik een potje Zuid-Afrikaanse pindasoep tegen van de Kleinste Soepfabriek. Twee jaar over datum. Ooit aangeschaft in een vlaag van ‘hee, die ken ik nog niet, dat klinkt lekker en handig voor achter de hand’. Maar zoals het gaat met voorraadkasten, althans bij mij thuis, die slibben voor je het weet dicht met dit soort goedbedoelde proviand. We hebben ‘m toch maar gewoon opgegeten, en het niet alleen overleefd, maar hij bleek nog lekker ook.

Dat kan ik zelf ook
Bij het lezen van het etiket – Ingrediënten: aardappel, sperzieboon, pindakaas, tomatenpuree, ui – komt onherroepelijk de gedachte: dat kan ik zelf ook. Zo gezegd, zo gedaan. Alleen werd het bij mij het zoete aardappel in plaats van gewone en voor de voedzaamheid en de lekker mocht er ook een eitje bij. Maar de ware geniale ingeving, al zeg ik het zelf, was om hem te serveren met een los kommetje rijst erbij, als een Indische sajoer.

Surinaams
Een sajoer is geen soep, heb ik ooit geleerd, maar het lijkt er toch verdacht veel op. Officieel eet je die kruidige groentebouillon echter niet als voorafje, maar als bijgerecht bij rijst. Maar mijn pindaversie is gebonden én bovendien vullend genoeg als hoofdgerecht, dus de vergelijking gaat aan alle kanten mank. Bestaat er eigenlijk zoiets als pindasoep in de Indonesische keuken? Ik leg het voor aan mijn vaste vraagbaak-met-indische-roots, mijn kookboekenfotograaf Harold Pereira. Die begint smakelijk te lachen: “Pindasoep is Surinaams. Ben je soms in de war met pindasaus?”

Hoe eet je dit?
Kan mij het bommen. Niks meer aan doen, zeiden we bij ons thuis verlekkerd tegen elkaar. Deze niet Indische, niet Zuid-Afrikaanse, niet Surinaamse soep kan desalniettemin zó in de krant. Hoe eet een mens dit? Neem een lepel rijst, dompel in de soep en hap. Bijkomend voordeel: als de soep wat te pittig is uitgevallen, brengt de rijst dat weer mooi in balans.

RECEPT Pindasoep met rijst

Nodig voor 4 personen:
175 g pindakaas (= ½ pot à 350 g)
300 g zoete aardappel
150 g sperziebonen
200 ml kokosmelk
200 g rijst
4 eieren
1 liter groentebouillon*
2 volle eetl tomatenpuree
1 grote ui
1 knoflookteen
1 rode peper
4 cm verse gember
3 lente-uitjes
1 limoen
4 eetl seroendeng (liefst van de toko)
scheutje plantaardige olie
zout & peper uit de molen

Snipper de ui, knoflook, rode peper en gember. Fruit zachtjes 5 minuten in wat olie in een (braad)pan. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee. Snij intussen de geschilde zoete aardappel in dobbelsteentjes, de sperziebonen in kleine stukjes. Doe de kokosmelk, (liefst hete) bouillon en pindakaas erbij en roer glad terwijl de boel aan de kook komt. Doe dan de groentestukjes erbij en laat onder een deksel ± 20 minuten zachtjes sudderen tot de groente gaar is. Kook intussen de rijst en eieren gaar en snij de lente-ui in ringetjes. Breng de soep op smaak met zout, peper en een kneep limoensap. Schep in 4 kommen, leg in elk twee halve eieren, bestrooi met lente-ui en seroendeng. Geef de rijst er in een tweede kommetje apart bij.

TIPS:
• Garneer eens met taugé, wat bladselderij of koriander. Geen rode peper? Lepeltje sambal.
• * In de opmaak van de krant was in dit recept helaas de 1 liter bouillon weggevallen in het ingrediëntenlijstje. Sindsdien krijg ik stapels mail hierover van krantenlezers, ook al werd de fout in de online versie van de krant gelukkig meteen hersteld. Toch fijn om te merken hoe goed mijn rubriek gelezen wordt. Zo zie je maar: altijd valt ergens wel een lichtpuntje te ontdekken. 😉
• Wil je echte Surinaamse pindasoep? Daar heb ik ook een recept voor natuurlijk.

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

Goede voornemens?
Lekker koken, daar knapt een mens van op. En iedereen kan het! Naast ruim duizend recepten op mijn website, heb ik ook een hele serie kookboeken vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Antipakjesavond: courgettepannenkoekjes

Ceviche van makreel

Sperziebonen volgens Alain Passard

Vorig bericht: « Pompoen met paddestoelen en burrata
Volgend bericht: Appel-walnootmuffins »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN