• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

13 september 2021

Yoghurtparfait met honing

“En nou iets lolligs. Je weet nooit wat de mensen leuk vinden. Je weet nog minder wat ze níet leuk vinden, dat is een onpeilbaar raadsel.” Wijze woorden van Wim Sonneveld. Inderdaad, niets zo heikel als humor om te lachen. Neem nou deze klassieke flauwe mop: Het is wit en het vliegt door de lucht?
Een kudde yoghurt!
Ligt u nu slap van de lach (jeugdsentiment!) onder tafel, of ziet u er volstrekt de grap niet van in? ‘Waar is de gulle lach op heden gebleven, meneer Sonneberg, dat vraag ik U af?”

Radiospelletjes
Ineens zit ik weer samen met mijn broer op de achterbank van onze telefooncelgroene Daf, op weg naar ons vaste vakantieadres in Oostenrijk. Moeiteloos bleven wij duizend kilometer lang zoet dankzij een cassetterecorder en één favoriet bandje met daarop een verzameling conferences. Wim Sonneveld natuurlijk, maar onze favoriet waren de radiospelletjes van Frans Halsema en Gerard Cox. Ook nu nog kunnen mijn broer en ik de teksten van ‘Geen Ja, Geen Nee’ nog altijd woordelijk nazeggen. (“U woont in Eindhoven?” “Neeeegentien jaar al”. Hebt u kinderen?” Jaaaaapje, Joopje en Joepje.” ”Wat is er toch met die zoemer?”) En liggen dan met z’n tweeën weer in een deuk.

Mijn moeder had het cassettebandje zowaar bewaard. “Dat zijn leuke dingen voor de mensen” blijkt het te heten, en lang niet alle komisch bedoelde stukjes hebben de tand des tijds doorstaan. “Ik was met mijn jojootje op het balkon aan het spelen, en toen sprong de poes ernaar, en…” Ach nu ja, als er bij u nu nog altijd geen vonkje van herkenning is overgesprongen, dan snapt u überhaupt de lol niet van dit stukje.

Geinig toetje
Dat cassettebandje ga ik nevernooit uitlenen natuurlijk, maar op YouTube is nog een hoop te vinden.
Dan doe ik intussen een grappig recept met een kudde yoghurt. Parfait is een soort ijs, maar dan zonder ijsmachine, en in dit geval ook zonder rauw ei maar met een blikje gecondenseerde melk. Met ingebouwd binnenpretje voor de thuiskok, want niemand ziet af aan het spectaculaire resultaat dat het in een kwartiertje in elkaar geflanst is. Is dat nou niet geinig?

RECEPT Yoghurtparfait met honing

Nodig voor 10 personen:
250 g volvette Griekse/Turkse yoghurt (10% vet)
250 ml slagroom
1 blikje gecondenseerde melk
1 citroen
40 g pijnboompitten (of walnoten)
wat vloeibare honing

Bedek een cakevorm van een liter met plasticfolie, of neem een plastic diepvriesdoos. Doe yoghurt en gecondenseerde melk in een kom. Rasp de schil van de citroen erboven fijn, pers hem uit en doe ook het sap erbij. Spatel grondig door elkaar. Klop in een andere kom de slagroom de mixer stijf (maar niet tot boter). Spatel beide mengsels kort en luchtig door elkaar. Giet in de vorm, dek af en zet minstens 5 uur in de vriezer, een hele nacht is nog beter. Rooster intussen alvast de pijnboompitten al omscheppend goudbruin in een droge hete koekenpan. Of neem walnoten, en breek die alleen even in stukjes.
Serveren: Stort de parfait op een langwerpige schaal (hou de vorm eventueel heel even in heet water, dan komt hij er makkelijk uit, of heb gewoon even geduld). Strooi de pijnboompitten erover en zwiebel er wat streepjes honing over. Hoe langer hij in de vriezer gestaan heeft, hoe keiharder hij is, maar je zult zien, hij smelt snel, dus rap serveren en aan tafel in plakken snijden.

TIPS:
• “Ben je de suiker niet vergeten?” mailden verschillende lezers. Nee hoor. De gecondenseerde melk is al zoet, er hoeft beslist geen suiker of honing meer bij, dan wordt het mierzoet. En geloof me, dat heb ik natuurlijk uitgeprobeerd.
• Het kan ook in eenpersoonsvormpjes zoals hierboven. Metalen timbaaltjes zijn ideaal, die kun je goed onderdompelen in heet water, dan floepen de parfaitjes er makkelijk uit. Wel smelten ze nóg sneller dan één zo’n grote, dus rap serveren en oplepelen.
• Vooruit, nog een ultraflauwe mop: Heeft een citroen pootjes? Nee? Oeps, dan heb ik ons kanariepietje uitgeperst…

 

Recept en column (©: Koken met Karin) waren onderdeel van de zomerserie in dagblad Trouw (Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder).
Zie hier de complete serie:
Zing: Pasta alla Norma
Vecht: Gebrande Caesar salad
Huil: Uienbloem uit de oven
Bid: Bonensalade met flageolets
Lach: Yoghurtparfait met honing
Werk: Bietenwraps met doperwtenpuree
Bewonder: Pêche Melba-taart

Bewaar dit recept als pin op Pinterest</em

 

Heb je al een boek? Naast ruim duizend recepten op deze website, heb ik intussen ook 18 kookboeken geschreven, vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Spinazielasagne met courgette

Salade met flageolets

Witte wintergroente met gnocchi

Vorig bericht: « Salade met flageolets
Volgend bericht: Bietenwraps met doperwtenpuree »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN