• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

17 november 2022

Bobotie met vis

Voedselwaakhond Foodwatch vroeg of ik nog een tip had voor het Gouden Windei, de prijs die ze elk jaar uitreiken aan het meest misleidende voedselproduct in de supermarkt. Lastig, want ik vind al jarenlang álle pakjes en zakjes misleidend. Ook gouwe ouwe klassiekers als pak ‘m beet, Knorr maaltijdmix voor Zuid-Afrikaanse bobotie.

Die is bovendien fors in prijs gestegen trouwens. Bijna vier euro voor een zogenaamd ‘maaltijdpakket met lekker veel groente’. Mits u die groente, een pond sperziebonen, er dan wel zelf bijkoopt. En dan laat ik maar even buiten beschouwing dat ze in Zuid-Afrika überhaupt nevernooit geen sperziebonen in de bobotie stoppen. Gehakt moet u er ook zelf bij aanschaffen, net als een appel, een ui en drie bosuien. En sinds Blue Band geen onderdeel meer uitmaakt van Unilever is de aanbevolen Blue Band Finesse rücksichtlos vervangen door crème fraîche light.

Wat zit er dan wél in dat ‘pakket’? Een zakje rijst met rozijnen plus twee zakjes sausmix en kruidenmix die een vergelijkbaar samenraapsel zijn van zetmeel, zout, suiker, gistextract, maltodextrine, kippoeder, kippenvet en een vleugje kerrie. Waarbij de aanwezigheid van twee maal kippoeder en kippenvet volgens de verpakking geen belemmering mag zijn voor vegetariërs, want ‘deze maaltijd is ook geschikt voor als je een dagje zonder vlees wilt eten.’ Kan iemand de jongens en meisje bij Knorr even uitleggen dat kip ook vlees is?
Is het gemakzuchtige zakkenvullerij? Grootindustrieel wangedrag? Flagrante onkunde? Of toch simpelweg misleiding?

Zegt u het maar.

Ik dook de keuken in en maakte mijn eigen bobotie. Niet met vlees maar met vis. Geen misleiding hoor, maar gewoon lekker eens wat anders. Met geraspte wortel in plaats van sperziebonen, dat maakt het geheel namelijk fijn smeuïg. De appel en rozijn mochten om diezelfde reden ook blijven, al kan ik me voorstellen dat er nu wat wenkbrauwen omhoog gaan. Vis met fruit?! Maar vreest niet, het wordt geen Tong Picasso. En dan is er bovendien een glansrol voor mijn pittig-zoete mangochutney, dat recept van eerder deze week.

RECEPT Visbobotie

Nodig voor 4 personen:
1 gerookte makreel (of 2 filets, 250 à 300 g schoongemaakt totaal)
300 g wortel
1 grote zoetzure appel
75 g gele rozijnen
2 oudbakken boterhammen
2 uien
1 knoflookteen
3 cm verse gember
4 ansjovisfilets
1 citroen
1 volle eetl kerriepoeder
2 volle eetl mangochutney (zelfgemaakt het allerlekkerst)
plantaardige olie

Bovenlaagje:
250 ml volle melk + 50 ml extra
2 grote eieren
5 (verse) laurierblaadjes

Oven voorverwarmen op 180 °C. Maal het brood (zonder korst) tot kruim, doe in een grote kom met 50 ml melk. Snipper de uien, hak de knoflook en rasp de gember. Fruit zachtjes samen met de ansjovis in wat olie in een braadpan. Rasp de wortel en appel met een grove blokrasp. Schep samen met de kerrie door de pan laat zachtjes 10 minuten sudderen. Doe intussen citroenrasp en –sap, mangochutney, rozijnen, zout en royaal versgemalen peper bij het brood. Verwijder vel en graatjes van de makreel, meng ook erdoor. Schep ten slotte het iets afgekoelde ui-wortelmengsel er grondig door. Duw goed aan in een ingevette ovenschaal, zorg dat er nog minstens 1 cm rand overblijft. Garneer met de laurier. Klop 250 ml melk los met de eieren, zout en peper. Giet erover. Bak ± 30 minuten in de oven, tot het bovenlaagje gestold is. Zoniet, iets langer.

TIP:
• Lekker met rijst waar u wat kurkuma in hebt laten meekoken. En extra mangochutney los erbij serveren natuurlijk, zeker die zelfgemaakte is echt verrukkelijk erbij!
• Liever ‘gewone’ bobotie met gehakt? Die heb ik ook voor je.
• Of juist een vegetarische bobotie, zonder vis, zonder gehakt maar met groente? Check.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

Nieuw Vega boek
Intussen de vierde druk alweer, van mijn nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Franse shakshuka

Bloemkoolsteak

Koken met Karin in Trouw: aardappelpuree

Vorig bericht: « Mangochutney
Volgend bericht: Madeleines van Proust »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN