• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

17 april 2023

Thaise vispakketjes

De echt nieuwe lentegroentes laten nog even op zich wachten, maar prei is er volop, en ook daar kun je heerlijke dingen mee doen. Deze pakketjes bijvoorbeeld, met lekker mollige skrei (kabeljauw).

Eindelijk lente! Voelt u het overal zinderen en zuchten? Het hele park is geel van de narcissen en rood van de tulpen. De daslook stak al weken geleden weer de kop op en heeft intussen weer witte bloemetjes. De sneeuwklokjes en krokussen zijn zelfs alweer uitgebloeid. Toch is het verraderlijk. Vorig jaar zat mijn Franse blauwe regen bomvol dikke knoppen, maar na één nacht vorst hingen die de volgende ochtend allemaal slap en morsdood te wezen. En dat in april.

Nog zo’n heikele kwestie: wat eten we? Groentetechnisch is dit van oudsher een lastige tijd, want al dat verse nieuwe groene spul, dat is er voorlopig nog niet. En dat terwijl voor ons doodnormale groenten als tomaten, paprika’s en komkommers nu ineens een stuk duurder zijn. Vanwege de astronomische gasprijzen staan onze eigen kassen leeg, maar dankzij een koufront in Zuid-Europa is de import flink ontregeld. En u weet: minder aanbod betekent hogere prijzen. Zo wordt een bloemkool pardoes een kostbare aanschaf.

Dat zou natuurlijk niet uit hoeven maken. Er is immers wel gewoon volop prei, pastinaak en winterpeen. Spruitjes, rode kool en knolselderij zijn er in overvloed. Maar ja, we willen geen kolen en knollen. Boerenkoolstamppot? Hè nee, dat typische winterspul, daar hebben we geen trek meer in. Het is immers lente!

Ik wil u niet teleurstellen, maar de blotebenendagen laten nog wel even op zich wachten. Net als verse lentegroente. Maar ook met prei kun je heerlijke dingen doen. Stoven bijvoorbeeld, zodat het zoete langzaam naar boven komt. Nog zo’n mazzeltje: de visboer heeft nu nog skrei, die typische, lekker mollige winterkabeljauw uit het hoge noorden. Ook niet goedkoop maar wel erg lekker in combinatie met gestoofde prei. Wie bij ‘stoven’ denkt aan winters, het kan heus ook licht en vrolijk. Op z’n Thais bijvoorbeeld, voor een acuut voorjaarsachtig vakantiegevoel. Prei met skrei dus. En voor wie daar niet aan kan komen: het werkt ook heel goed met een mootje zalm.

RECEPT Thaise vispakketjes met prei

Nodig voor 2 (!) personen:
2×150 à 175 g skreifilet (of gewone kabeljauwfilet of zalmfilet)
150 g basmatirijst
200 ml kokosmelk
1 grote prei
1 ui
3 cm gemberwortel
½ rode peper
1 stengel citroengras
3 eetl vissaus
1 limoen
wat verse koriander
scheutje plantaardige olie

Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C.
Prei: Snipper de ui en fruit zacht in wat olie in een hapjespan. Snij de prei (wit én groen) in ringen, laat even meefruiten. Snij intussen de gember in flinterdunne lucifers, de ½ rode peper (zonder zaadjes) in ringetjes. Mep flink op de citroengrasstengel en snij hem dan in de lengte doormidden. Doe alles in de pan, samen met de kokosmelk, 2 eetl vissaus en een kneep limoensap. Laat 10 minuten sudderen onder een deksel.

Wrijf de visfilet in met de overgebleven 1 eetl vissaus. Verdeel de prei over 2 vellen bakpapier. Leg de vis erop. Giet de resterende kokosmelk uit de pan erover. Verdeel plakjes limoen en wat koriander over de vis. Vouw de pakketjes zorgvuldig dicht, eerst van boven, dan de beide zijkanten. Niet te strak, er moet wat ruimte blijven voor de stoomontwikkeling. Gebruik gerust een nietmachine. Leg op een bakplaatje 12 à 15 minuten in de oven, afhankelijk van de dikte van de vis.
Kook intussen de rijst gaar. Open de pakketjes pas aan tafel.

TIPS:
• Nog lekkerder met geurige jasmijnrijst: kook de rijst samen met 2 eetl losse jasmijnthee (in een thee-ei) plus 3 opengebroken kardemompeulen.
• Kan zoals gezegd ook met zalm in plaats van skrei/kabeljauw:
• Ik kreeg er al mailtjes over, dus voor de goede orde: je gebruikt inderdaad één vel bakpapier per pakketje. En het kan ook met aluminiumfolie. Lees hier alle tips voor pakketjes uit de oven.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

HEB JE AL EEN BOEK?
Wist je al dat ik behalve deze website ook een hele trits aan kookboeken heb geschreven, vol nieuwe recepten die allemaal níet online staan? Bijvoorbeeld het best verkochte vega-kookboek van 2022 (hoezee!). Net als al mijn kookboeken te koop in alle boekwinkels, bij bol.com maar ook persoonlijk gesigneerd via mijn eigen webshop.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

AH receptkaartenterreur

Basistechnieken les 7: Tomatensaus

Vanilleijs

Vorig bericht: « Jalfrezi zonder kip
Volgend bericht: Bloemkool à la polonaise »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN