• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

1 juli 2011

Buschenschank

Het is even lastig uitspreken, maar geloof me: na drie dagen in Oostenrijk komt de tongbreker Buschenschank vloeiend je mond uit. Maar wat is het? Een typisch fenomeen uit de regio Steiermark: een soort proeflokaal waarin een boer – gewoonlijk een wijnboer danwel vruchtenbomenboer – zijn zelfgemaakte producten serveert. Keizer Josef II heeft ooit in zijn onnavolgbare wijsheid besloten dat de boer in kwestie uitsluitend koude gerechten en dranken mag serveren, en die houdt zich daar nog steeds keurig aan. Alhoewel ik er ook bij eentje kwam waar heerlijk sappig en nog warm varkensvlees op tafel kwam. “Als het maar enigszins afgekoeld is, dan mag het” verklaarde de eigenaar schouderophalend.

Proeflokaal
Koffie en thee is uitgesloten. Bier vind je er ook al niet. Wel wijn en zelfgemaakte vruchtensappen, al dan niet aangelengd met (bruisend) water. Café-restaurant is dus niet de juiste benaming. Het is meer een proeflokaal waar de boer zijn wijn schenkt, en waar je wat te eten bijkrijgt. Dat bestaat gewoonlijk uit een Brettljause of kortweg Jause: een assortiment vleeswaren en kaas op een rustieke houten plank. De heerlijke worstjes, salami en hammen zijn vaak zelfgemaakt, net als het stevige boerenbrood.

Niet voor vegetariërs
Een vast item op tafel is het schaaltje Kren (geraspte mierikswortel) die ruimhartig over de vleeswaren gestrooid dient te worden. Ook zijn er steevast verschillende Aufstriche: smeersels bestaande uit jonge kaas met kruiden, maar ook Schmalz (reuzel) of – bijzonder lekker – Gammelschmalz (reuzel met knapperige spekjes). Nee, vegetariërs hebben hier het nakijken. Al worden de schalen gewoonlijk wel vrolijk versierd met tomaat, hardgekookt ei en wat boomgaardfruit. En een salade met reusachtige Käferbohne (waarover later meer), rettich en de onvermijdelijke Kürbiskernöl  hoort er ook altijd bij.

Gemütlich
Buschenschenken zijn razendpopulair voor zowel lunch als diner en je vindt ze werkelijk overal. Het interieur is steevast rustiek te noemen, sehr gemütlich met veel blank hout en met stof beklede zitbanken. Aan de muur diverse pittoreske parafernalia. Ach, je moet ervan houden. Daarentegen is er vaak een heerlijke tuin bij, waar je je al dan niet onder de kersenbomen waant als god in Frankrijk. Eh, Oostenrijk.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Zomerdrankje: Hugo

Restauranttips in Salzburg

Käsnudeln

Vorig bericht: « Film The Trip
Volgend bericht: Zelfgemaakte vegaburger »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN