• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

6 september 2019

Shepherd’s pie met bloemkool

Wat hebben Pierce Brosnan (007) en Sinead O’Connor (die kale zangeres) gemeen met Oscar Wilde (naast schrijver ook bekend van verrukkelijke quotes als “When I am in really great trouble, as anyone who knows me intimately will tell you, I refuse everything except food and drink”)?
Wat bindt Bob Geldof (Live Aid), Johnny Logan (What’s another year?) en Graham Norton (van de show die van de Nederlandse buis moet want niet publiekbestellerig genoeg)?
Nou nog eentje dan: wat is de link tussen Samuel Beckett (Wachten op Godot), Collin Farrell (The Lobster) en Kenneth Branagh (Shakespeare-acteur en ex van Emma Thompson)?
Of gaat er pas bij James Joyce en Bono een belletje rinkelen?
Inderdaad, allemaal Ieren.

Zelfs mijn kapper in Amsterdam is een Ier, net als de ontwerper van het Witte Huis, zo ontdekte ik laatst. Ik wil maar zeggen: Ieren zijn overal, en niemand weet het, want vaak worden ze namelijk doodleuk verward met Engelsen.

The Donal
Met stip de leukste Ier die ik ken, naast mijn kapper dan, is Donal Skehan. Een voormalig boyband-zanger die op de culinaire tour ging, furore maakte in Ierland, Engeland en zelfs Zweden, het land van zijn Zweedse echtgenote. Inmiddels is hij tv-kok in Los Angeles, maar elke maand vliegt hij terug voor het ook hier te ontvangen BBC-programma Saturday Kitchen. En toch is hij in Nederland nauwelijks bekend, laat staan beroemd. Onbegrijpelijk. Hij grossiert in kleurrijke, maakbare gerechten zonder poespas, is grappig, ad rem en honderd keer leuker dan Jamie Oliver. Een reislustige positivo met de complete wereldkeuken als inspiratiebron.

Bloemkool
Natuurlijk kwam ik dus bij hem uit in aflevering 3 van mijn culinaire serie door Europa. Alleen was het bij deze globetrotter nog even zoeken naar een typisch Iers recept. Maar ik vond er eentje in zijn boek Eet. Leef. Reis (uitgeverij Nieuw Amsterdam). Traditionele Shepherd’s pie, de ovenschotel van de schaapherder. Het kan eventueel ook met rundergehakt, maar het hoort met lamsvlees, wat veel meer smaak geeft. De supermarkt heeft het niet of zelden, u moet ervoor naar de (Turkse/Marokkaanse) slager. De boel wordt traditioneel afgedekt met aardappelpuree, maar Donal geeft er een geheel eigen twist aan door bloemkool te gebruiken, wat een licht en meer zomers effect geeft. De lente-uitjes zijn een leuke knipoog naar de Ierse stamppot colcannon (dat laatste recept vind je trouwens in mijn eigen kookboek Slim, maar dit terzijde).

Zelf maken?
Recept Shepherd’s pie met bloemkoolpuree

Nodig voor 4 personen:
700 g lamsgehakt
400 ml runder/lamsbouillon
5-6 worteltjes
1 grote ui
2 el tomatenpuree
handje peterselie en tijm
2 theel worcestersaus
nootmuskaat
scheutje olijfolie
zout & peper uit de molen

Puree:
1 bloemkool (± 750 g)
200 g crème fraîche
1 grote eidooier
6 lente-uitjes

Gehakt: Snipper de ui en wortel en fruit zachtjes 5-6 minuten in wat olie in een braadpan. Zet het vuur hoog en bak het gehakt rul en bruin in 3-4 minuten. Bak de tomatenpuree even mee, voeg dan worcestersaus, fijngehakte peterselie, tijm, zout, peper en bouillon toe. Breng aan de kook en laat met deksel schuin op de pan in 45 minuten pruttelen.
Puree: Maal de bloemkool tot fijne korrels in een keukenmachine. Mix crème fraîche en eidooier erdoor tot een geheel. Roer (niet mix) de ringetjes lente-ui erdoor en breng flink op smaak met zout, peper en (mijn aanvulling) versgeraspte nootmuskaat. (Jazeker, de bloemkool gaat er rauw doorheen, maar dat komt helemaal goed! Is dat nou niet superhandig?)
Samenstellen: Doe het gehakt in een ovenschaal, dek af met de bloemkoolpuree. Dit kan allemaal ook al van tevoren. Bak 25 minuten in een hete oven (180 °C) tot goudbruin en bubbelend heet.

TIP:
Voor wie geen keukenmachine heeft: gemalen bloemkool kun je tegenwoordig ook kant-en-klaar kopen in het groentekoelvak van de supermarkt, dan heet het vaak ‘bloemkoolrijst’. Zelfs Bonduelle heeft het nu in de vriezer, reuze handig!

Maandag gaan we weer verder met deze serie, dan is Italië aan de beurt, met een pastarecept.

Dit artikel verscheen eerder in Trouw (© Koken met Karin) als onderdeel van een Europese zomerserie. We reizen dit keer naar Portugal, Hongarije, Ierland, Italië, Denemarken, Polen en Zwitserland.
(Of kijk bij de zomerserie van vorig jaar, toen ging ik culinair door Frankrijk, Engeland, Spanje, Griekenland, Zweden, Duitsland en Kroatië.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Daslooksoep

Mangosalade met kardemom

Thaise shakshuka

Vorig bericht: « Hongaarse vis
Volgend bericht: Pasta met worst en ricotta »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN