• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

31 maart 2020

Romige maissoep

Ik kondigde het gisteren al aan: het is tijdens deze mais-serie één en al mais wat de klok slaat. ‘Alleen maar recepten met mais uit blik?!’ hoor ik u denken. Waarom geen loflied op verse mais? Daar heeft u een punt. Natuurlijk is er niks lekkerder dan een verse maiskolf. Gemagnetrond, gekookt of het allerliefst gebarbecued, en dan met een ferme lik zoute boter die bij elke hap gelukzalig van je kin druipt. Maar het is nog lang geen versemaiskolventijd. De exemplaren die nu in de winkel liggen, komen van ver weg.

Dat brengt mij op een heikel punt: wat eet een mens op dit moment? We zijn helemaal klaar met al die winterknollen en boerenkool en andijvie, maar de verse lenteprimeurs laten nog even op zich wachten. Dan kunnen we beter, in het kader van de grote voorjaarsschoonmaak, eerst maar eens de voorraadkast leegeten. En vooral niet te paniekerig lukraak aan het weggooien slaan, want die THT-datum op de verpakking is hooguit een indicatie. Ik heb een keer viskoekjes gemaakt met een blik sardientjes dat twee jaar over tijd was, en krabsalade van een blikje krab dat ik officieel al vier jaar eerder had moeten opeten. Niks mis mee. Zolang een blik niet bol staat, en de inhoud er niet raar uitziet of verdacht ruikt, kunt u daar nog van alles mee maken. Verspillingsvrij leven is wat mij betreft ‘Red de planeet terwijl u lekker eet’.

Al opruimend kwam ik ook nog een pak polenta tegen, maismeel. Geen idee hoe ik daaraan kwam, want ik heb helemaal niks met polenta. Taaie gele smurrie, hooguit te doen in de vorm van knapperig gegrilde stukjes, met van die kekke grillstreepjes, maar zelfs dan gaat het niet echt van harte. Tot ik een keer polenta voorgeschoteld kreeg die gemaakt was van verse maiskolven, dat wás me toch een partij lekker! Zou dat ook kunnen met mais uit blik? Helaas, dat werd geen succes. Maar kijk, verdund met bouillon werd het ineens heerlijke soep en zo heb ik ‘m sindsdien al een paar keer gemaakt. Fijn comfortfood, voor als het voorlopig nog niet wil zomeren. Wel rijk en vol, dus in kleine porties serveren.

Dit was deel 2 van mijn maisserie. Morgen doen we er weer eentje: maiscurry met courgette.

Zelf maken?
RECEPT Romige maissoep

Nodig voor 4 personen (800 ml):
1 blik mais (à 285 g uitlekgewicht)
1 grote ui
500 ml groentebouillon
50 ml slagroom
20 g parmezaan (versgeraspt)
2 lente-uitjes
sap van ½ limoen
2 eetl boter
snuf cayennepeper
zout & peper uit de molen

Snipper de ui. Smelt de boter in een pan met dikke bodem en fruit de ui zachtjes 2 minuten. Laat de mais uitlekken en voeg toe. Laat op vrij rustig vuur 10 minuten onder af en toe omscheppen goudbruin bakken. Schep 2 lepels mais uit de pan en hou apart voor de garnering. Voeg nu de (liefst hete) bouillon toe aan de pan, plus zout, peper en cayennepeper. Breng aan de kook en laat onder een deksel op laag vuur een kwartiertje sudderen. Doe in de blender met room, parmezaan en limoensap en pureer grondig (!) glad (zie ook tip hieronder). Proef op zout en peper, misschien nog een extra kneepje limoen of wat extra pit als tegenwicht voor het zoet? Verdeel over 4 kommetjes en garneer met de achtergehouden mais en ringetjes lente-ui.

TIPS:
• Let op, je moet echt lang en grondig blenderen, anders blijf je flubbeltjes proeven. Met alleen even een staafmixer door de pan zwabberen kom je er niet. Zelf zweer ik bij deze superkrachtige blender, maar anders werkt een ouderwetse roerzeef (passe-vite, van plastic of roestvrijstaal) ook heel goed.
• Parmezaankorst is geen plastic, maar gewoon kaas. Bewaar alle overgebleven korsten in de vriezer en laat er een of twee meetrekken in de bouillon (of in wat voor soep dan ook) voor extra veel smaak.
• Een pak polenta (maisgriesmeel) in huis? Probeer eens dit recept van supersnel maisbrood.

Dit recept is onderdeel van een vierdelige mais-uit-blik-serie die bestaat uit:
1. Mexicaanse maisflapjes
2. Romige maissoep
3. Maiscurry met courgette
4. Mais-quesadillas
Alle recepten verschenen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

PS: Zit je thuis en heb je eindelijk volop tijd en zin om lekker te koken?
Leef je uit met mijn kookboeken. Ik heb er intussen veertien geschreven, waarvan de twee nieuwste: de kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en mijn Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Overal verkrijgbaar in de boekhandel (ook online, uiteraard) of bestel hier een persoonlijk gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Vega kijkje achter de schermen 3

Cake van adukibonen

Wraptortilla’s zonder pakje

Vorig bericht: « Mexicaanse maisflapjes
Volgend bericht: Maiscurry met courgette »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN