De webshop is gesloten op dit moment
Het is wel mogelijk om het nieuwe boek "De Zoete Oven" alvast te reserveren Negeren

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

3 juni 2020

Aardappelsalade gribiche

Ook zo’n zin in nieuwe dingen? Wat dacht je van nieuwe aardappeltjes? Zolang die er nog niet zijn, maken we een troostrijke lauwwarme aardappelsalade met krieltjes en een heerlijke Franse ei-saus.

Waar hebben mensen behoefte aan als ze na wekenlange corona-ophokplicht weer naar buiten mogen? Aan nieuwe dingen. Zie de enorme rijen toen de Ikea weer open ging. Dranghekken en bewakers bleken nodig om de hordes druppelsgewijs het woonwarenhuis in te laten, op jacht naar een nieuwe bank of afwasborstel. Maar ook in het hogere segment was het raak: de Amsterdamse P.C. Hooftstraat veranderde in één lange rij toen de nieuwe Louis Vuitton-winkel geopend werd. Uren wachten voor een nieuwe handtas. Op gepaste afstand, maar toch, waarom zou je?

Lenteprimeurs
Ook ik heb heus zin in nieuwe dingen, maar ik hoef geen nieuwe Billy of Klippan, laat staan een designertas. Bij mij gaat het altijd over eten. Lenteprimeurs zoals asperges, spinazie, bospeentjes en jonge sla, dáár heb ik onbedaarlijke zin in. Of nieuwe, jonge aardappeltjes, zo vers dat je de schil er bijna af kunt kijken. Alleen even omschudden met een beetje boter en knisperzout, pure verrukking. Is het al tijd voor de opperdoezer ronde? Nee, helaas, die is er pas later in juni, nog even geduld.

Krieltjes
Geduld, alwéér geduld. Daar grossieren we de afgelopen maanden in. Mijn voorraad berusting en lijdzaamheid begon op te raken. Dus ik kocht krieltjes. Dat zijn kleine aardappeltjes waar je eveneens gerust de schil van kunt eten. Dat scheelt een hoop werk. Sterker nog, koop vooral geen geschrapte krieltjes, die smaken naar niks.

Aardappelsalade
Omdat ik nog gekookte eieren over had, maakte ik er een sauce gribiche bij. Dat is een Franse klassieker die lijkt op remoulade, maar dan niet met mayonaise van rauw ei, maar met hardgekookt ei. Handig voor wie behalve corona ook bevreesd is voor salmonella. Veel belangrijker: de saus is erg lekker. Hij wordt traditioneel geserveerd bij koud vlees of vis, maar ik maakte er lauwwarme aardappelsalade mee, en daar at ik vervolgens zielsgelukkig mijn vingers bij op. Als hoofdgerecht is hij voldoende voor 2 personen, of als bijgerecht voor 4. Lekker bij gegrilde vis of een gebakken worstje. Of met een (tomaten)salade erbij. Ook een aanrader bij de asperges, kreeg ik al als tip.

Zelf maken?
RECEPT Aardappelsalade met sauce gribiche

Nodig voor 2-4 personen:
500 g krieltjes met schil

Sauce gribiche:
2 eieren
25 ml olijfolie
1 eetl gehakte zure augurk
1 eetl kappertjes
1 eetl Dijonmosterd
1-2 eetl (wittewijn)azijn
1 volle eetl gehakte peterselie (of dragon of bieslook of kervel)
zout & peper uit de molen

Saus: Kook de eieren hard, laat schrikken en afkoelen. Pel en snij doormidden, wip de dooiers eruit en prak die fijn in een grote kom. Doe mosterd, azijn, zout en peper erbij en klop glad met een garde. Giet nu olie in een klein straaltje erbij en klop met de garde à la mayonaise tot een dikke saus. Hak nu het eiwit fijn, net als de augurk, kappertjes en peterselie (of andere kruiden). Schep erdoor, u hebt nu een dikke, hobbelige saus. Heel belangrijk: proef. Misschien moet er nog wat extra zout, peper, mosterd of azijn bij?
Salade: Was de krieltjes grondig onder de kraan, maar schil ze niet. Snij grote exemplaren doormidden, kleintjes kunnen heel blijven. Kook ze beetgaar in water met zout in ± 15 minuten. Giet af en meng direct door de saus. Eet meteen of afgekoeld, maar nooit ijskoud, altijd op kamertemperatuur.

INFO:
Er zijn vier sauzen die erg op elkaar lijken en die vaak door elkaar gehaald worden: remoulade (op basis van mayonaise met mosterd), ravigote (niet met mayonaise maar met vinaigrette), tartaarsaus (met pittige mayonaise maar zonder mosterd) en gribiche (met hardgekookte ei en mosterd). Maar kappertjes, augurk en verse kruiden zitten er altijd bij, soms ook gesnipperde sjalot.

Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

Kooklustig geworden?
Probeer eens een van mijn veertien kookboeken, zoals de nieuwe kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en/of mijn kersverse Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Of het ideale corona-boek Slim, ook nog een idee. Allemaal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Chocoladetaart met paaseitjes

Appeltaart met walnoten

Franse fruitschuitjes

Vorig bericht: « Verbitterballen
Volgend bericht: Minder, minder, minder »

Primaire Sidebar

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN