• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

18 mei 2018

Lila puree met coquilles

Na rood, oranje, geel, groen, blauw en indigo ben ik in mijn kleurige eetserie aan het einde van de regenboog beland, bij violet, oftewel paars. In de vorige aflevering was blauw al een lastige, maar paars mag er ook wezen. De aubergine? Die is na bereiding zelden nog paars. Rode kool dan? Die is immers juist eerder paars dan rood. Maar kom op, het is mei, we zijn klaar met die kolen. Toevallig stuitte ik laatst in Frankrijk weer eens op de Vitelotte Noir. Een tikje langwerpige aardappel met dikke, bijna zwarte schil waaraan hij zijn bijnaam ‘truffelaardappel’ te danken heeft. Belangrijker: van binnen is hij prachtig knalpaars en dat levert uiteindelijk fruitellakleurige lila puree op. De hypermarché had ook bieten (ja natuurlijk, bieten! Hoe kon ik die nou vergeten, qua paars) plus beeldschone coquilles Saint-Jacques, nog in de schelp. En dat dus gewoon in de supermarkt. Dit zijn momenten waarom ik me afvraag waarom ik nog niet geëmigreerd ben.
Maar dit terzijde.

Van deze drie ingrediënten maakte ik nog dezelfde avond een restaurantwaardig bordje. Want al ben ik doorgaans van de categorie ‘kleine moeite, groot effect’, soms is het leuk om even thuis de topchef uit te hangen. Trouwens, zo moeilijk is het allemaal niet. Paarse aardappels kunt u bestellen bij de groenteboer, puree maken kunnen we allemaal, bietjes in partjes snijden ook. Sintjakobsschelpen heten in Nederlandse restaurants vaak ‘coquilles’ (wat Fransen dan weer heel mal vinden, want dat betekent immers alleen ‘schelpen’, maar dit terzijde). Ach, omdat we toch cheffy bezig zijn, doen wij dat ook. U kunt ze ook schelploos kopen, maar liefst wel zo vers mogelijk. Zorg dat ze niet ijskoud zijn en vooral niet nat. En zorg voor een loeihete pan. Alleen zo krijgt u die mooie goudbruine gekaramelliseerde randjes. Ontstaat er een plens water in de pan? Dan had u goedkope diepvriescoquilles. Zoek vooral een betere visboer.

Recept: Lila puree met coquilles en biet

Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:

Puree:
800 g truffelaardappels
100 ml room
50 g boter
nootmuskaat
zout & peper uit de molen

Plus:
12 sint jacobsschelpen (coquilles)
1 gare rode biet
6 plakjes pancetta/ontbijtspek
1 eetl balsamico
wat bieslook
wat boter en olijfolie

Haal de coquilles tijdig uit de koelkast.
Bietjes: Snij in 12 elegante partjes. Hussel om met balsamico, zout en peper, zet apart.
Spekkruimels: Leg de spekplakjes naast elkaar tussen 2 dubbele vellen keukenpapier. Bak in ± 2 minuten (check!) knapperig in de magnetron. Laat afkoelen en verkruimel.
Puree: Schil de aardappels en snij in vrij kleine stukken. Kook in gezouten water in ± 15 minuten gaar. Verwarm intussen de room en boter samen in een steelpan. Giet de aardappels af en haal door de pureeknijper. Giet de hete boterroom erbij en roer met een pollepel tot een mooi luchtige, vooral niet te dikke puree. Zoniet: extra boter en/of room. Breng op smaak met zout, peper en versgeraspte nootmuskaat.
Coquilles: Dep de coquilles droog met keukenpapier, bestrooi met zout en peper. Verhit een koekenpan op hoog vuur tot flink heet. Doe dan pas een klontje boter en scheut olie in de pan en laat heet worden. Bak de coquilles kort (30-60 seconden per kant), draai halverwege om met een tang. Serveren: Maak een spiegeltje van puree op 4 borden. Deponeer op elk bord 3 coquilles. Parkeer de partjes biet ertussen. Bestrooi met spekkruim en geknipte bieslook.

TIPS:
• Rauwe biet? Roosteren! Wikkel in aluminiumfolie en gaar 1 uur in de oven (175-200°C), dat kan ook terwijl er iets anders in staat. Laat iets afkoelen, pel dan de schil eraf en snij in partjes. Er zijn ook kant-en-klare gare babybietjes in balsamico te koop (Love Beets).
• De pureeknijper geeft de allerluchtigste puree, maar anders neemt u een pureestamper.

Dit recept is onderdeel van mijn regenboogserie. Ook verschenen:
Rood – gerookte makreel met rode pittige saus
Oranje – rokerige shakshuka met kip en aubergine
Geel – tropische cake met ananas
Groen – groene radijssoep
Blauw – Blauwe cakejes met amandelen (en blauwe bessen)
Bruin – stoofpotje van geitenbok met pruimen
Wit – Spaanse asperges met amandelen

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Italiaanse vis uit de oven

Gyoza

Griekse aardappels

Vorig bericht: « Blauwe cakejes
Volgend bericht: Sperziebonenweek »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN