• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

5 juni 2018

Spaanse asperges

Ik kan er maar geen genoeg van krijgen, zo lijkt het wel, van mijn regenboogserie. Maar intussen hebben we toch echt alle kleuren gehad. Alleen wit ontbreekt nog. Hoho, roept nu menigeen, wit is geen kleur, wit is een mengvorm, de optelsom van alle kleuren samen. Of voor wie het wetenschappelijker wil: wit is een mix van de frequenties van alle verschillende kleurtinten van het zichtbare spectrum. Het blijft gek, want sinds de vingerverffase uit uw peutertijd weet u net als ik: alle kleuren verf door elkaar wordt iets heel onappetijtelijks, in de verste verte geen wit. Maar met licht werkt het kennelijk anders. Gelukkig is er kant-en-klare witte verf te koop, al is ook dat zo eenduidig niet. Iedereen die wel eens zijn woonkamer wilde witten, heeft ontdekt dat er ontelbare tinten witte verf verkrijgbaar zijn.

Maar goed, we hebben het hier over eten. We gaan er een eind aan breien, aan deze regenboogserie, en waar anders mee dan met het witte goud? De enige echte seizoensgroente die ons land rijk is, en die we derhalve moeten koesteren zolang het duurt, namelijk tot 24 juni. Natuurlijk heeft u ze dit seizoen al eens op klassieke wijze gegeten, en in de soep, en ik hoop op z’n Indisch. Maar een mens wil wel eens wat anders. Ik had nog witte (!) wijn in huis en blanke (!) amandelen, en met wat knoflook erbij resulteerde dat (geïnspireerd door mijn reisje naar Andalusië) ineens in een soort Spaanse asperges. Alleen dan niet met olijfolie maar met boter, dus zo heel Spaans zijn ze niet, dat ben ik met u eens, maar sindsdien heten ze bij ons thuis nu eenmaal ‘Spaanse asperges’. Van de weeromstuit deed ik er ook jamon serrano bij in plaats van beenham, en dat bleek verrassend goed te werken.

Recept: Spaanse asperges

Nodig voor 4 personen:
1 kilo witte asperges
optie: 100 g serranoham
25 g blanke amandelen
2 forse knoflooktenen
1 handje platte peterselie
50 g boter
50 ml witte wijn
sap van ½ kleine citroen
wat olie
zout & peper uit de molen

Schil de asperges met een dunschiller van net onder het kopje naar beneden, vooral niet te zuinig, en snij de houtige uiteinden eraf. Leg ze languit in een wijde pan, zet onder water voeg zout toe en breng aan de kook. Laat onder een deksel 5 minuten sudderen, zet dan het vuur uit en laat ze in ± 10-15 minuten vanzelf beetgaar worden. Dat duurt bij dikke uiteraard langer dan bij dunne.
Rooster intussen de amandelen al omscheppend in een hapjespan in een drupje olie goudbruin. Laat afkoelen en hak in kleine stukjes. Hak alvast de peterselie fijn. Als u ham gebruikt, draai dan de plakjes tot zwierige roosjes. Snipper de knoflook. Smelt de boter in diezelfde hapjespan en fruit hierin de knoflook tot geurig. Giet de asperges af en doe erbij. Voeg peterselie, witte wijn en citroensap toe. Laat met deksel op de pan nog 5 minuten sudderen. Schep de asperges op een schaal, giet vooral ook alle boterige saus erover. Strooi de amandelen erover en maal met de pepermolen. Garneer met de ham eromheen.
Lekker met: gekookte kruimige aardappels, of met knapperig stokbrood voor die boterige saus.

TIPS:
• Nog lekkerder: trek van de aspergeschillen en -uiteindes in een minuutje of 20 een bouillon waar u de asperges vervolgens in gaart. Dat geurige water kunt u vervolgens weer gebruiken als basis voor soep, risotto of kroketten. Invriezen kan ook.
• “Ik wil geen wijn, wat nu?” Weglaten is zonde, vervangen door vruchtensap is beslist géén optie. Kies dan liever een van mijn andere aspergerecepten.
• Logisch, maar ik meld het toch maar even: wie geen vlees wil, laat de ham weg. Ook lekker.

Dit was het laatste recept in mijn regenboogserie in Trouw (@ Koken met Karin). Eerder verschenen:
Rood – gerookte makreel met rode pittige saus
Oranje – rokerige shakshuka met kip en aubergine
Geel – tropische cake met ananas
Groen – groene radijssoep
Blauw – blauwe cakejes met amandelen (en blauwe bessen)
Paars – lila puree met coquilles
Bruin – stoofpotje van geitenbokjesvlees

 

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Pompoen met biet en tahin

Aardbeienblokjes

Gezond wokrecept à la Sophie Dahl

Vorig bericht: « Stoofpotje van geitenbok
Volgend bericht: 10x reistips Andalusië »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN