• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

25 juni 2018

Zelf ijs maken

Waar krijgt een mens met mooi weer onbedaarlijke lust in? IJs. Natuurlijk, de supermarktdiepvries zit vol met bakken ijs, op elke straathoek zit een snackbar danwel benzinepomp, en als het meezit zelfs en echte gelateria, maar er gaat niets boven de voldoening van zelfgemaakt ijs. Roomijs, sorbetijs, met chocolade, met echte vanille, met vers fruit, met een tic, je kunt het helemaal maken zoals je zelf wilt.

Is het geen plaatje? Staat, uiteraard met recept, in mijn boek ‘Zónder pakjes & zakjes 2’ (of de verzamelbundel ‘Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek’)

Fluwelig
Wat heb je daarvoor nodig? Een ijsmachine. Natuurlijk kan het in theorie ook zonder machine, maar het is wel een stuk lastiger. Een ijsmengsel lukraak in de vriezer zetten levert een oneetbare knetterharde bonk vol onsmakelijk knisperende ijskristallen op. Die ijskristallen kun je alleen bestrijden door elk uur (kookwekker!) flink te mixen, maar dat is wel gedoe. Het resultaat bij sorbetijs wordt heel aardig, maar roomijs wordt nooit zo mooi fluwelig als met een ijsmachine. Die koelt en roert tegelijkertijd, dat is veel makkelijker én levert een betere structuur op.

Twee soorten machines
Nee, dan is een machine een uitkomst. Globaal zijn er twee soorten machines. Om te beginnen de zogenaamde ‘zelfvriezende’. Dure, best grote apparaten met krachtig koelsysteem waar je alleen maar de stekker voor in het stopcontact hoeft te steken en je kunt aan de slag. Een must voor de (semi-)professional. Maar de kleinbehuisde, economisch ingestelde thuiskok opteert vaker voor de handzame versie waarvan je het koelelement (lees: de bak waarin het ijs gedraaid wordt) een dag tevoren in de vriezer moet zetten. Tip: verpak de bak in een plastic tasje, dan kan er geen ijsafzetting ontstaan. En tip 2: bewaar die bak de hele zomer standaard in je vriezer, dan kun je meteen aan de slag als de ijsmaaklust toeslaat. En die gaat onherroepelijk toeslaan als je eenmaal de smaak te pakken hebt.

Blender
Oh, wacht, ik vergeet nog een apparaat, de blender! Daarmee kun je in een handomdraai verrassend lekker ijs maken, zoals frambozensorbetijs uit de blender. Al gaat het ook wel eens mis…

Wordt morgen vervolgd, want ik kreeg een nieuwe ijsmachine te logeren, en we beleefden samen spannende avonturen, wat leidde tot aardbeiensorbetijs, chocoladeijs, kiwi-ijs met kokos, en twee soorten karamelijs, mislukt en gelukt (met hazelnoten).

Ook interessant:
• Mislukt watermeloenijs (maar het kwam toch nog goed)
• Mandarijnijs (naar recept van een echte ijsmaker)
• Perenijsjes (zonder machine, altijd lekker)
• Magimix ijsmachinetest

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Watermeloenijs

Vanilleijs

Chocoladeijs

Vorig bericht: « Dulce de leche karamel
Volgend bericht: Magimix ijsmachinetest »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN