• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

11 september 2018

Spanakopita

Een tropische zomer is helemaal niet erg als je een bioscooppas hebt. Je betaalt maandelijks een vast bedrag en kunt dan onbeperkt naar de film, waar het lekker koel is. Vooral overdag mag ik graag spijbelen in een donkere filmzaal, ten volle genietend van het eigen-baas-principe. Gelukkig zit er een bioscoop met negen zalen op luttele wandelminuten van mijn huis. Bijkomend voordeel: als je ‘gratis’ naar de film gaat, is het minder wikken en wegen, recensies spellen, tips van vrienden aanhoren, zullen we wel, zullen we niet, welnee, je gáát gewoon. Aldus zie je veel meer pareltjes dan je ooit voor mogelijk had gehouden. De pret begint al bij het voorprogramma: een carrousel van promotiefilmpjes van ondernemers uit de buurt, de ene nog aandoenlijker dan de andere. Denk aan een witgoedzaak, scooterwinkel, kapper of café met poolbiljart. Ook veel kleine buurtrestaurantjes vinden dit kennelijk een uitgelezen manier om zichzelf onder de aandacht te brengen. De Griek toont een duizelingwekkende hoeveelheid hapjes, de Nepalees gooit zijn twee snoezige dochtertjes in klederdracht in de strijd, bij de Italiaan krijg je zelfs gratis koffie op vertoon van je filmkaartje. Vol aanbevelingen als ‘Onze authentieke gerechten worden bereid met verse ingrediënten’. Tja, waar anders mee?

Nog nimmer heb ik ook maar één van de adverteerders bezocht. Maar ja, hoe gaat dat? Dan bedenkt de redactie van Trouw een Europese zomerserie, en realiseer je je het zwarte gat dat Griekenland heet. In mijn geval dan. De laatste keer dat ik die zonnige archipel bezocht, was de Akropolis nog in aanbouw, dus kunt u nagaan. Toch is de bedoeling dat ik u in de zomerkrant ga verluchtigen met smakelijke Griekse anekdotes en een dito bijpassend recept. Dus ik toog naar de filmgriek, waar ik me ineens weer herinnerde hoe lekker spanakopita toch is. In restaurants zijn het doorgaans van die kleine fröbelflapjes, maar ik maakte één grote, huiselijke spinazietaart. Het geheim is een flinke dot verse kruiden en citroenrasp.

Recept Griekenland: Spanakopita
(spinazietaart)

Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
1 pak filodeeg (diepvries, ± 225 g)
600 g spinazie
200 g feta
100 g gesmolten boter
1 grote ui
5 lente-uitjes
2 knoflooktenen
2 grote eieren
1 handvol dille
1 handvol peterselie
1 citroen (alleen schil)
olijfolie
peper uit de molen

Haal het filodeeg (in plastic) een half uur tevoren uit de vriezer. Oven voorverwarmen op 200 °C. Snipper de ui, snij de lente-ui in ringetjes, hak de knoflook fijn. Fruit samen glazig in een scheutje hete olie in een grote hapjespan of wok. Voeg in porties de spinazie toe en laat al omscheppend slinken. Doe het mengsel over in een zeef en laat uitlekken en afkoelen, duw af en toe goed het vocht eruit. Klop de eieren los in een grote kom. Voeg fijngehakte dille en peterselie toe, plus verbrokkelde feta. Rasp de citroenschil erboven. Maal flink met de pepermolen. Schep de spinazie erdoor. Vet een ovenschaal (rechthoekig is het makkelijkst, zeg 20×26 cm) in met gesmolten boter. Leg er een vel filodeeg in, laat overhangen bij de randen, kwast in met gesmolten boter. Dan weer een vel, boter, et cetera, tot de helft van het pak deeg op is. Verdeel het spinaziemengsel erover. Vouw het overhangende deeg erover en dek weer op dezelfde manier af met 5 beboterde laagjes filodeeg. Kwast ook de bovenkant in met boter. Bak in ± 30 minuten gaar en goudbruin.

TIPS:
• Kan ook in minivorm. Vouw dan brede repen filodeeg met een ferme lepel spinazievulling erin tot driehoekjes. Die hoeven maar een kwartiertje in de oven.
• Lekker met tzatziki of een tomatensalade. Of allebei.

Dit artikel verscheen eerder in Trouw (© Koken met Karin) als onderdeel van een Europese zomerserie. We hebben ook nog Frankrijk, Engeland, Zweden, Spanje, Duitsland en Kroatië.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Babyhapje (ook voor volwassenen)

Gamba’s met dipsaus

Stoofpeer pavlovaatjes

Vorig bericht: « 4x ovenkookvideo
Volgend bericht: Chateautje »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN