Wie noodgedwongen alleen zacht voedsel mag (en kan) eten, die kan niet zonder soep. Soep is ronduit levensreddend. Op deze website vind je (ik heb even geteld) 238 soeprecepten.
Zoals bijvoorbeeld:
• Aspergesoep
• Prei-spinaziesoep
• Kikkererwtensoep
• Franse champignonsoep
• Chinese kippensoep
• Surinaamse Pindasoep
Om er slechts een paar uit te lichten. Maar snuffel gerust zelf even verder via het zoekvenster, je kunt je hart ophalen. Zolang je alles maar blendert. Die leuke knapperbolletjes of blaadjes verse kruiden bovenop? Croutons, lente-uitjes of uitgebakken spekjes? Helaas pindakaas, die gaan niet lukken. Zelfs vermicelli is een struikelblok en dient gepureerd.
Ja, dat maakt soep wel wat saaier, maar het is even niet anders. Al gaat een sliertje room natuurlijk altijd. Zelfs uiensoep lukte mij in het begin echt niet, terwijl je zou denken dat die heel erg zacht gestoofde uiensliertjes toch moeiteloos naar binnen zouden moeten glijden. Quod non. Maar uiensoep uit de blender, en dan bedoel ik echt lekkere uiensoep, van langzaam gestoofde uien, die is ook heerlijk door de blender. Als je het stevig wilt, blender je zelfs dat gegratineerde kaasbroodje mee.
Ook miso-noedelsoep gaat niet zomaar naar binnen. Maar ook die valt prima te blenderen, met wat extra koriander erdoor wordt ‘ie zowaar ineens groen.
Ik heb het allerbeste nieuws voor het laatst bewaard: alles, ja werkelijk álles valt te versoepen. Wat voor kliekjes je ook hebt, in de blender met een scheut bouillon erbij, of room of kokosmelk, en hoppa, daar heb je weer een soepje. Dit hieronder is bijvoorbeeld een mix van een restje gekookte broccoli, een restje bloemkoolroosjes uit de oven, een restje aardappelpuree en wat bouillon. Alles samen in de blender en voilà. Ook handig: een pot met verse lavas (maggikruid) op het balkon (of in de tuin, dan worden het complete struiken). Slechts één takje tilt elk obscure kliekjesmengsel op naar gastronomisch soepniveau. O, en lekkere bouillon natuurlijk.
Soep is bovendien ideaal als lunch, want boterhammen met kaas en knapperige salades, die zitten er dezer dagen niet in. Een soepje daarentegen is lekker hartig, vult de maag, en is met een blender zoals gezegd razendsnel gemaakt.
Morgen blenderen we verder, nu met wat minder vocht: puree.
Dit artikel is deel 4 uit een serie over zacht voedsel. En er volgt nog van alles!
©: Koken met Karin
1. Waarom een dossier zacht voedsel?
2. Havermout-drinkontbijtjes
3. Blender
4. Soep
5. Puree
6. Brood
7. Luxe ontbijt
8. Eitje
9. Rijst
10. Hartige pap
11. Pasta
12. Will it blend?
13. Snaaihonger
14. Meebrengtips voor ziekenbezoek
15. Laatste opbeurende tips