Gisteren had ik het in deze serie over noodgedwongen zacht voedsel al over de problematiek van boterhammen. Maar er zijn natuurlijk nog andere mogelijkheden voor het ontbijt. Sterker nog, die zijn juist reuze feestelijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor overige huisgenoten. En het is weekend, dus zet vooral je thuisfront lekker aan de bak.
Mijn favoriete zachte ontbijt: American pancakes. Van die fluffy, kleine gevallen. Die zijn zo zacht, dat gaat prima naar binnen, in kleine stukjes weliswaar. Zelfs blauwe bessen in het beslag zijn goed te doen, want die springen open tijdens het bakken en worden heel zacht – en dat terwijl een gewone losse blauwe bes nu echt niet te eten valt. O, en serveren met maple syrup (esdoornsiroop) helpt ook om de boel lekker smeuïg te maken.
Recept (voor 10 stuks): Meng 125 g bloem met 2 theel bakpoeder en een snufje zout. Klop er met een garde of mixer 1 ei en 200 ml karnemelk of (nog lekkerder, luchtiger) kefir (de vloeibare variant) doorheen. Voeg een doosje blauwe bessen toe. Smelt roomboter in 2 koekenpannen (dan gaat het sneller, maar in 1 kan ook). Laat 3 à 4 bergjes beslag in de pan vallen. Bak tot de bovenkant droog begint te vallen, draai dan om en bak ook de andere kant nog even. Niet te zuinig met boter!
Varianten: frambozen door het beslag of een geprakte rijpe banaan (zie hier het recept met banaan erin).
En dan hebben we natuurlijk ook nog wentelteefjes. Hier vind je mijn basisrecept voor wentelteefjes. Ik maak ze het liefst van oud briochebrood, dat is van zichzelf al lekker luchtig, maar met gewoon brood kan het ook. Zonder korstjes, al kun je die er ook na het bakken afsnijden (er zijn altijd wel liefhebbers te vinden die ze vervolgens graag wegsnaaien). Let op: met vers brood werkt het niet, hoe ouder hoe beter, want dan neemt het brood goed al het vocht op. En zompigheid, dat willen we, dan is het lekker zacht. Ook weer te serveren met maple syrup.
Een beetje geprakte aardbeien erbij zijn trouwens ook lekker. En er komt als het goed is een dag dat je aardbeien niet meer hoeft te prakken, maar dat je ze ook heel voorzichtig in plakjes weg krijgt. Dus houd moed!
Nog een idee, niet chique, wel lekker: bananenkoek. Iets tussen een pannenkoek en een omelet in. Doet het ook goed als lunch.
Recept: Meng 2 eieren, 1 rijpe banaan, 2 eetl havermout plus een snufje zout met de staafmixer of in de blender. Bak hiermee een omelet in boter. Liefst in een kleine koekenpan, dan wordt ‘ie lekker dik. Vooral geduld hebben en het vuur niet te hoog zetten; je wilt in dit geval een smeuïg geheel en juist geen knapperig randje. Knapperige randjes zijn dezer dagen helaas de vijand. Leg eventueel een deksel op de pan voor nog betere garing. Omdraaien mag maar hoeft niet (en hij gaat makkelijk kapot).
Is dit allemaal te zoet naar je smaak? Dan is er nog redding in de vorm van eieren. Daar gaan we het de volgende keer over hebben.
Dit is deel 7 uit een serie over zacht voedsel. En er volgt nog van alles!
©: Koken met Karin
1. Waarom een dossier zacht voedsel?
2. Havermout-drinkontbijtjes
3. Blender
4. Soep
5. Puree
6. Brood
7. Luxe ontbijt
8. Eitje
9. Rijst
10. Hartige pap
11. Pasta
12. Will it blend?
13. Snaaihonger
14. Meebrengtips voor ziekenbezoek
15. Laatste opbeurende tips