• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

4 september 2019

Hongaarse vis

In deel 2 van mijn culinaire Europese zomerserie is het tijd voor Hongarije en vis uit het Balatonmeer. Al kan het net zo goed met die uit ons eigen IJsselmeer. En uiteraard met het waarschijnlijk bekendste Hongaarse ingrediënt: paprikapoeder.
Zeg je Hongarije, zeg je goulash. Behalve in Hongarije zelf, want daar hebben ze weliswaar iets wat gulyás heet, maar dat is een soep, geen stoofpot. Stoofpotten hebben ze uiteraard wel, in alle soorten en maten zelfs, en niet alleen van rund, maar ook van varken, lam, vis of gevogelte. Maar wat wij Hongaarse goulash noemen heet in Hongarije pörkölt.

Paprikapoeder
In het geheel geen misverstanden zijn er daarentegen over dat andere iconisch Hongaars culinair fenomeen: paprikapoeder. Al vinden de Hongaren dat van hun een wereld van verschil met het spul dat wij hier in onze supermarktpotjes hebben. Zelf zweer ik sinds jaar en dag bij de gerookte Spaanse variant in van die kekke blikjes, pimentón, maar Hongaars paprikapoeder heeft die rokerige krachtpatserij niet nodig, die is namelijk superieur verfijnd van zichzelf. Ook weer volgens de Hongaren zelf.

Onuitspreekbaar
Zelf ben ik nog nooit in Hongarije geweest, maar mijn culivriendin Joke Boon nam een zakje paprikapoeder voor me mee uit Boedapest. Ze vertelde dat je er kunt kiezen uit ongelofelijk veel verschillende smaken en soorten, stuk voor stuk onuitspreekbaar. ‘Édesnemes’ is bijvoorbeeld edelzoet, terwijl ‘csipõs csemege’ juist krachtig en pittig betekent. En toch verfijnd. Ga d’r maar aan staan.

Balaton- of IJsselmeer
In mijn uitpuilende kookboekenkast vond ik zowaar een aantal Hongaarse recepten in het Europese streekgerechtenkookboek Aan tafel (uit 2007) van culicollega Janny de Moor. Ze heeft weliswaar ook een recept voor schaapsgoulash, maar ik ging liever voor de vis uit Boedapest, al heb ik het recept wel iets aangepast. Het hoort met snoekbaars uit het Balatonmeer, maar ja, hoe komt een mens daar nu weer aan? Bij mijn visboer – buitenkansje! – kon ik zowaar snoekbaars uit het IJsselmeer bestellen, dus vraag er vooral naar bij die van u. Al maakte ik het intussen ook al een keer met roodbaarsfilet, en dat ging ook prima. Kabeljauw of schelvis lijkt me eveneens geschikt.

Zelf maken?
Recept Betyar fogas (Vis met paprikapoeder)

Nodig voor 4 personen:
500 g snoekbaarsfilet (of andere witvis)
250 g (kastanje)champignons
250 ml zure room
1 volle eetl bloem
½ theel paprikapoeder (pittig)
½ theel paprikapoeder (zoet/mild)
kneep citroensap
handje platte peterselie
2-3 eetl boter
zout & peper uit de molen

Oven voorverwarmen op 200 °C. Snipper de ui en fruit zachtjes in wat boter in een hapjespan. Snij de champignons in plakjes, voeg toe aan de pan en bak tot het rauwe er vanaf is. Meng er zout, peper, pittig paprikapoeder en bijna alle gehakte peterselie door. Bestrooi de vis met zout en peper, knijp er wat citroensap boven uit. Leg in een met boter ingevette ovenschaal waar ze naast elkaar liggend inpassen. Strooi de wat afgekoelde champignons erover. Klop de zure room los met bloem en verdeel erover. Dek de schaal af met een deksel of alufolie en zet 20 minuten in de oven. Bestrooi met zoet paprikapoeder en de achtergehouden peterselie. Lekker met gekookte krieltjes of aardappelpuree, zeker in combinatie met de vochtige saus onderin de schaal.

TIP:
Het recept hoort met snoekbaars, dé vis uit het Balatonmeer. Zoetwatervis, uiteraard. Dat is in ons land lastig te krijgen, want wie eet er nog bliek, brasem of karper? De visboer heeft hooguit forel en gerookte paling. Er wordt nog wel snoek en vooral snoekbaars gevangen, maar het meeste gaat linea recta naar landen als Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk, waar ‘sandre’ en ‘Zander’ veel geliefder zijn dan hier.

De volgende aflevering van deze reisserie gaat naar Ierland, met shepherd’s pie. Maar dan een bijzondere versie.

Dit artikel verscheen eerder in Trouw (© Koken met Karin) als onderdeel van een Europese zomerserie. We reizen dit keer naar Portugal, Hongarije, Ierland, Italië, Denemarken, Polen en Zwitserland.
(Of kijk bij de zomerserie van vorig jaar, toen ging ik culinair door Frankrijk, Engeland, Spanje, Griekenland, Zweden, Duitsland en Kroatië.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Witlof ham-kaas zonder pakje

Culinaire wereldreis (3): Peru

Bloemkoolkroketjes

Vorig bericht: « Pastéis de nata
Volgend bericht: Shepherd’s pie met bloemkool »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN