• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

2 juni 2021

Asperges met radijs

Ja, ik hoor jullie wel mopperen. Het is alweer juni, over drie weken is het seizoen voorbij en waar blijft Karin met haar nieuwe aspergerecepten? Daarom deze week meteen een aantal aspergerecepten achter elkaar. Lekker heel anders dan anders.

Om te beginnen asperges met radijs en mierikswortelsaus. Asperges met radijs, hoe verzin je het? Nou kijk. Recepten ontstaan meestal toevallig, omdat je dingen hebt waar je vanaf wilt en vervolgens gaat kijken wat er nog meer rondslingert voor erbij. Dat is voor mij de essentie van koken: creatief bezig zijn met dankbaar (lees: opeetbaar) resultaat en intussen kom je mooi van je rotzooi af ook. Ik kan er niet bij dat wij gemiddeld nog steeds per persoon veertig kilo voedsel per jaar weggooien. Aan mij zal het niet liggen, mijn motto is: overal valt nog wel wat van te maken. Ik had nog radijs in huis en geraspte mierikswortel in de vriezer. Dus voilà.

O, en nog even over de hoeveelheid asperges. Wij eten hier thuis een pond asperges met z’n tweeën, maar er zijn ook mensen die een pond per persoon rekenen. Dat moet u zelf maar uitvogelen.

RECEPT
Asperges met radijs en mierikswortelsaus

Nodig voor 2-4 personen:
1 kilo witte asperges
1 bosje radijs
4 eieren
30 g boter
zout & peper uit de molen

Saus:
± 2 eetl mierikswortel (versgeraspt of potje)
2 eidooiers
1 volle eetl Dijonmosterd
1 theel suiker
ferme kneep citroensap
± 100-150 ml zonnebloemolie
wat verse peterselie

Schil de asperges met een dunschiller en verwijder de houtige uiteinden. Breng in een pan water met wat zout aan de kook onder een deksel. Laat 5 minuten sudderen, zet dan het vuur uit en laat ze in ± 10-15 minuten vanzelf beetgaar worden. Snij intussen de radijsjes doormidden en bak ze in een koekenpan in boter met wat zout en peper onder af en toe omscheppen zacht in eveneens 10-15 minuten. Kook intussen ook de eieren hard en hak fijn, of haal ze even door de pureeknijper.
Saus: Klop met een garde de dooiers los in een kom met de mosterd, suiker en citroensap. Voeg à la mayonaise geleidelijk de olie toe en blijf kloppen tot de gewenste dikte. Hak de peterselie fijn en roer erdoor, plus zout, peper en de geraspte mierikswortel. Proef! Vers of uit een potje verschilt nogal in intensiteit.
Serveren: Verdeel de uitgelekte asperges over een schaal. Strooi de radijsjes erover. Garneer met saus en gehakt ei. Naar keuze huphup door elkaar of netjes in een rijtje. Kies zelf maar.

TIP:
• Nog lekkerder: trek van de aspergeschillen en -uiteindes in een minuut of 20 een bouillon waar u de asperges vervolgens in gaart. Dat geurige water kunt u vervolgens weer gebruiken als basis voor soep, risotto of kroketten. Invriezen kan ook.
• Hier nog veel meer aspergerecepten.
• De betere groenteboer verkoopt verse mierikswortel. Rasp kunt u prima in de vriezer bewaren.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin). Morgen weer een heel ander recept met asperges.

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

Trek gekregen?
Lekker koken, daar knapt een mens van op. En iedereen kan het! Naast ruim duizend recepten op mijn website, heb ik ook een hele serie kookboeken vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Zomersalade met paprika

USA: Rauwkost met Ranch-dip

Sperziebonensoep

Vorig bericht: « Geflambeerde bananen
Volgend bericht: Asperges met tahin »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN