• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

15 september 2021

Bietenwraps met doperwtenpuree

Waar waren we gebleven met mijn zomerserie Zing, vecht, huil et cetera? Juist, bij ‘werk’. Een lekker lunchrecept om mee te nemen naar kantoor. Nu eens geen bammetjes in je broodtrommel, maar deze vrolijk paarse bietenwraps gevuld met roomkaas en luchtige doperwtenpuree.

Wat een hoop werk! Hoe vaak ik dat niet hoor. Koken moet alsmaar sneller en makkelijker, want alles is te veel moeite. De supermarkt puilt uit van de voorgesneden uien, voorgeraspte wortel en vierentwintig soorten wokgroente. Allemaal zeer beperkt houdbaar en dus wordt er onvermijdelijk veel weggegooid. Jammer voor het milieu en de planeet, maar gemak dient nu eenmaal de mens. Dat weten ze bij de voedingsindustrie maar al te goed. Pakjes en zakjes worden steevast in de markt gezet als lekker makkelijk. Want koken, dat is immers gedoe. Een hele klus. Dan liever een poedermix.

Het nieuwste duizenddingendoekje van de voedingsmiddelenindustrie is groente. Was u dat al opgevallen? Pakjes en zakjes bevatten een steeds hoger percentage gedroogde en dus perfect smakeloze groente, en in plaats van één paprika moet je er nu voortaan zelf twee aan toevoegen. Nieuw in het schap zijn groentewraps. Knalroze, want met 35% biet (en palmvet, stabilisator, emulgator en suiker). “Om makkelijk en snel dat extra beetje groente toe te voegen aan jouw maaltijd.” Tja. Een worteltje wegknagen zet meer zoden aan de dijk.

Ik besloot zelf eens aan de bak te gaan, maar dat werkte voor geen meter. Mijn homemade bietentortilla’s bleven alsmaar vastplakken aan het aanrecht, hoeveel bloem ik ook in de strijd gooide, en in de pan verschrompelden ze tot een treurig verfrommeld lapje. Toch manmoedig geserveerd, gevuld en wel, maar het bleek hard werken om ze weg te krijgen. Wat een taaie rakkers. Kortom: een hoop werk voor niks, en nog een ontplofte keuken bovendien. Maar zo snel geef ik me niet gewonnen.

Ik maakte nieuwe bietenwraps, maar dit keer op basis van een doodsimpel pannenkoekbeslag. Veel minder werk, maar vooral: erg lekker. En nu eens niet met die eeuwige avocado, maar met een snel pureetje van doperwten. Is dat nou geen puik lunchrecept voor de werkende medemens? Voor als u straks weer naar kantoor mag. Dat wordt vast even omschakelen, na al die tijd lekker thuiswerken aan de eigen keukentafel. Maar met deze wraps in uw broodtrommeltje onder de snelbinders kunt u de kroketten in de kantine moeiteloos weerstaan.

RECEPT Bietenwraps met doperwtenpuree

Nodig voor 6 stuks:
Wraps:

100 g gaar bietje (uit zo’n vacuümpak of zelf geroosterd) + extra
100 g bloem
3 eieren
± 75-100 ml water
zout & peper uit de molen
± 2 eetl olijfolie

Vulling:
150 g diepvriesdoperwten
handje basilicum
1 bakje roomkaas naturel
2 handjes rucola
½ citroen
1 eetl olijfolie

Wraps: Doe bietje, eieren, bloem, zout en peper in de blender. Giet eventueel bietensap uit het vacuümpak in een maatbekertje en vul met water aan tot 100 ml. Doe dat ook in de blender en mix tot een glad roze beslag. Verhit een koekenpan (of twee) tot goed heet, kwast in met wat olijfolie. Giet er wat beslag in en wals de pan zodat de hele bodem bedekt is. Als u zuinig doet, heeft u genoeg beslag voor 6 flensjes. Bak ze ongeveer anderhalf à twee minuten per kant. Laat afkoelen.

Vulling: Giet kokend water over de doperwten en laat 5 minuten staan. Giet af en pureer samen met de basilicum, 1 eetl olijfolie, wat citroenrasp, 1 eetl citroensap, zout en peper tot een grove puree.

Samenstellen: Spreid een lepel roomkaas uit over elke bietenwrap. Verdeel daarover de doperwtenpuree. Bestrooi met wat rucola. Nog een bietje over? Snij in miniblokjes en strooi er ook over. Rol strak op en snij doormidden

TIP: Of snij elke opgerolde wrap in vier à vijf stukjes en serveer bij de vrijmibo.

Recept en column (©: Koken met Karin) waren onderdeel van de zomerserie in dagblad Trouw (Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder).
Zie hier de complete serie:
Zing: Pasta alla Norma
Vecht: Gebrande Caesar salad
Huil: Uienbloem uit de oven
Bid: Bonensalade met flageolets
Lach: Yoghurtparfait met honing
Werk: Bietenwraps met doperwtenpuree
Bewonder: Pêche Melba-taart

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

Heb je al een boek? Naast ruim duizend recepten op deze website, heb ik intussen ook 18 kookboeken geschreven, vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Linzensalade met ricotta

Weekendrecept kip en zalm

Miso-noedelsoep (ramen)

Vorig bericht: « Yoghurtparfait met honing
Volgend bericht: Pêche Melba taart »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN