• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

17 september 2021

Pêche Melba taart

De allerlaatste aflevering alweer van mijn zomerserie Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en BEWONDER. Een eenvoudig te maken taart met perzik en frambozen, voor gegarandeerd bewonderende oh’s en ah’s.

De ultieme droom is natuurlijk om een gerecht naar je vernoemd te krijgen. Van Carpaccio tot Chateaubriand, van Hachis Parmentier tot Beef Wellington: wat een verrukkelijk eerbetoon. Dan dondert het niet dat de ooit zo bewonderde persoon intussen finaal vergeten is. Koningin Margherita kreeg toch maar mooi haar eigen pizza, graaf Sandwich zijn eigen broodje. Of neem al die beroemde sauzen, van de Franse markies Béchameil tot de Britse generaal Cumberland, allemaal leven ze voort in de naar hun genoemde culinaire creatie. Zelfs de maîtresse van Lodewijk XV, de comtesse du Barry, schopte het tot haar eigen bloemkoolsoep.

De Franse chefkok Auguste Escoffier, zelf trouwens ook van wereldfaam, spande de kroon. Die was zo’n fan van de Australische operazangeres Nellie Melba dat hij niet één, maar zelfs twee gerechten naar haar vernoemde: Pêche Melba en Melba Toast.

Weet u wie ik bewonder? Echte chefkoks. Die kunnen dingen waar de eenvoudige thuiskok alleen maar van kan dromen. Of nee, zelfs dat niet. Bewondering gaat ook vaak samen met de berusting dat je zelf zulke hoogten nu eenmaal nooit zult bereiken. En dat is helemaal niet erg. Laatst viel mijn oog op een publiekstijdschrift dat kennelijk graag wilde pronken met een serie recepten van een chefkok. Zoals een werkelijk beeldschoon gerechtje van een geblakerde spitskool in de vorm van een roos. Er waren twee volle pagina’s uitleg voor nodig om dit in 19 (negentien!) stappen thuis voor elkaar te botsen. Kansloos natuurlijk. En waarom zou je ook? Ga lekker uit eten nu het weer kan, bewonder de gastronomische kunstenaars in hun eigen restaurant en keer voldaan weer huiswaarts. Je hoeft niet alles te kunnen.

Wat niet wegneemt dat ook de gewone thuiskok natuurlijk af en toe heel graag bewonderd wil worden om zijn of haar kookkunsten. Laten we wel wezen, de oh’s en ah’s aan tafel, dat is waar je het voor doet. Dan heeft u aan deze Pêche Melba-taart een goeie. Doodsimpel om te maken, zelfs bij twee linkerhanden. Maar belangrijker: met deze taart staat u gegarandeerd eventjes op een geadoreerd voetstuk.

RECEPT Pêche Melba-taart

Nodig voor 1 taart (8 personen):

Deeg:
225 g bloem
2 tl bakpoeder
150 g boter (kamertemperatuur)
125 g basterdsuiker
½ ei
snufje zout

Pistachespijs:
30 g blanke amandelen
30 g pistachenootjes
50 g kristalsuiker
½ ei
1 sinaasappel

Garnering:
250 g mascarpone
2 perziken
100 g frambozen
1 el pistachenootjes

Deeg: Mix boter en basterdsuiker glad. Voeg ½ ei, bloem, bakpoeder en zout toe en kneed tot een bal. Duw glad uit in een springvorm (Ø 24 cm). Laat 1 uur rusten in de koelkast.
Spijs: Maal de noten in de keukenmachine. Voeg suiker en ½ ei toe, rasp de helft van de sinaasappelschil erboven fijn. Maal tot een smeuïge massa. Spreid uit over het deeg, hou een buitenrandje van 1 cm vrij. Bak 25 minuten in de voorverwarmde oven (180 °C). Verwijder de rand en laat afkoelen.
Garnering: Rasp de rest van de sinaasappelschil fijn boven de mascarpone en roer los. Schep op de afgekoelde taartbodem. Garneer met partjes perzik, frambozen en gehakte pistachenootjes.

TIPS:
• Neem verschillende soorten perziken (wit, geel, gewoon, plat, nectarines), dat geeft leuke variatie.
• Knetterhard fruit? Even pocheren. Of neem desnoods je toevlucht tot perzik uit blik.
• Ook een idee: spuit als extra garnering op het laatst wat toefjes van de sinaasappelmascarpone tussen de perzikparten.

Recept en column (©: Koken met Karin) waren onderdeel van de zomerserie in dagblad Trouw (Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder).
Zie hier de complete serie:
Zing: Pasta alla Norma
Vecht: Gebrande Caesar salad
Huil: Uienbloem uit de oven
Bid: Bonensalade met flageolets
Lach: Yoghurtparfait met honing
Werk: Bietenwraps met doperwtenpuree
Bewonder: Pêche Melba-taart

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

Heb je al een boek? Naast ruim duizend recepten op deze website, heb ik intussen ook 18 kookboeken geschreven, vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Romige aspergepasta

Zalm uit de oven (zonder mix)

Maismuffins met tomaat

Vorig bericht: « Bietenwraps met doperwtenpuree
Volgend bericht: Normandische coquilles »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN