• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

10 juni 2020

Ingemaakte rode ui

Klein geluk zit in een potje. Niets geeft zoveel voldoening als een voorraadkast vol huisvlijt. Jam voorop. Emmers vol rijp zomerfruit die transformeren in een trotse rij glinsterende weelde. Een plaatje op de plank, ware het niet dat de voorraad razendsnel afneemt, want ze zijn zo fijn om uit te delen. En ik kan u verzekeren: om mijn potjes jam wordt gevochten.

Kilometers potten
Dat ligt heel anders met chutney. Heel leuk om te maken, met pompoen of tomaten of pruimen en een handvol kruiderij, alleen zijn wij geen chutney-etend volk. Uitdelen is lastig, want de gemiddelde Nederlander heeft geen idee wat ‘ie moet met een potje chutney, dus dat eindigt steevast ongebruikt achterin een kast. Nee, laten we realistisch zijn, chutney is leuker voor de maker dan voor de ontvanger.tomaten chutneyToch wou ik hier een pleidooi houden voor de hartige inmaak. Alleen bedoel ik dan niet op grootmoeders wijze, met kilometers potten vol slappe sperziebonen. Kijk, vroeger was inmaken natuurlijk pure noodzaak. De oogst bewaren voor de lange, kale winter, zodat je weer maanden of zelfs jaren vooruit kon. Dat hoeft tegenwoordig niet meer.

Smaakmakers
Ik wil het hebben over pickles. Geen essentiële bulkvoedingsmiddelen, maar smaakmakers. Die zijn er voor de lol. Voor een extraatje bij een gerecht, iets knapperigs, iets zuurs, iets hartigs. Iets wat de boel optilt. Geen grote gastronomie maar wel klinkklare voldoening. Wat zeg ik? Klein geluk.
Zelfgemaakte atjar tjampoer of ketimoen (met komkommer). Homemade piccalilly of een potje Italiaanse borrelgroenten. Ingemaakte radijsjes of bietenblokjes. O zo heerlijk.

Luie donders
Er is alleen één nadeel. Ook al zijn we intussen dankzij corona allemaal expert in handen wassen en wapperen met chloordoekjes, als je met inmaken niet vakkundig hygiënisch te werk gaat, ligt schimmel onherroepelijk op de loer. Of erger. Maar nu het goede nieuws: het hoeft allemaal niet voor de eeuwigheid. Er is ook een supersnelle koelkastmethode, voor de luie donders onder ons. Hooguit een paar weken houdbaar, dus lekker snel opeten, en daarna gewoon weer een nieuwe portie maken.

Rode uien
Neem nou ingemaakte rode uien. Verrukkelijk spul om altijd achter de hand te houden. En in vijf minuten gepiept. Lekker als smaakmaker, vooral in combinatie met vettigheid, denk aan een broodje (paté, rillettes, pulled pork, hamburger, maar ook kaas, roomkaas of ham) of als garnering op een toastje. In een wrap of taco, sowieso bij alles Mexicaans. Bij vis. Door allerlei soorten salades, zoals bonenensalade, eiersalade of de aardappelsalade gribiche van vorige week.

Zelf maken?
Recept Ingemaakte rode ui (pickles, basisrecept)

Nodig voor 1 jampot:
1 flinke rode ui of 2 middelgrote (ja, beslist rode!)
150 ml rijstazijn (of appelazijn)
75 ml water
2 volle eetl suiker
1 theel zout

Pel de ui en snij in zo flinterdun mogelijke plakjes. Stop in een flinke glazen (jam)pot. Doe azijn, water, suiker en zout in een steelpan. Verwarm al roerend kort tot de suiker en zout zijn opgelost. Giet dit op de uien, zorg dat ze helemaal onder staan. Draai de deksel erop en zet minstens 24 uur in de koelkast. De ui is nu zacht en het vocht knalroze. Een week of 3-4 houdbaar.

Bonus: de Japanse variant (tsukemono). Doe de gesneden ui in een ziplockzak. Laat water achterwege, breng de azijn met zout en suiker aan de kook en giet dan meteen in de zak. Duw alle lucht eruit en leg in de koelkast.

TIP:
* Experimenteer gerust en voeg extra aroma’s toe zoals ringetjes rode peper, rozepeperkorrels, zwartepeperkorrels, venkelzaad, mosterdzaad, karwijzaad, plakjes knoflook, geraspte gember, laurier, rozemarijn of dille. Alleen niet allemaal tegelijk.
* Zoals ik hierboven al schreef: het lekkerst in combinatie (en meteen mooi balancerend) met iets vettigs, zoals op dit boterhammetje met rillettes:

Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

Kooklustig geworden?
Probeer eens een van mijn veertien kookboeken, zoals de nieuwe kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en/of mijn kersverse Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Of het ideale corona-boek Slim, ook nog een idee. Of het etentjes-inspiratie-kookboek De Vrolijke Tafel (omdat we zo langzamerhand wel weer eens wat vrolijks verdiend hebben). Allemaal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kanelbullar

Brownies (zonder pakje)

Auberginepuree

Vorig bericht: « Minder, minder, minder
Volgend bericht: Vaderdagkadotip »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN