• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

21 oktober 2025

Bonen special

We eten nog altijd veel te weinig peulvruchten, en dat is doodzonde. Hoog tijd dus voor een hele berg vol inspiratie en lekkere recepten.

Tien jaar geleden, in 2015, zat de Gezondheidsraad al met de handen in het haar dat wij te weinig peulvruchten eten, en daar is nog altijd niets aan veranderd. Terwijl alle deskundigen het er roerend over eens zijn: bonen, linzen, kikkererwten en consorten zijn goed en gezond, zowel voor de mens als de planeet. Echt, alleen maar win-win.
Maar waarom eten we ze dan toch niet? Ik werd er zelfs speciaal over geïnterviewd door de krant. Wat niet helpt is dat bonen nog vaak worden gezien als armeluisvoedsel. Wie geld heeft, stapt liever over op vlees. En omdat vlees nog altijd te goedkoop is, is er weinig prikkel om peulvruchten een kans te geven. Nog een imago-issue is dat je er flatulentie van krijgt (een deftig woord voor scheten laten), maar dat blijkt reuze mee te vallen.

Aardappel-groente-vlees
Het grootste euvel is volgens mij dat we in Nederland niet zo goed weten wat we ermee aan moeten. Hier heerst nog vaak de drie-eenheid op het bord van aardappel-groente-vlees. Een slavink vervangen door een berg linzen is natuurlijk niet dezelfde eetervaring. Je moet er wel echt zelf een maaltijd van maken. Maar hoe dan? Wat als je niet veel verder komt dan chili con of sin carne? Daarom heb ik een hele bups aan bonenrecepten op deze website eens handig voor je op een rijtje gezet. Vooral met linzen, kikkererwten en bonen, al dan niet uit blik – voor sperziebonen had ik niet eens plek meer. En voor wie nu gaat mopperen dat je gedroogde bonen altijd de avond van tevoren in de week had moeten zetten, gedoe danwel vergeten, die kan ik gerust stellen: er zijn volop bonen in blik, pot, pak of stazak. Klaar voor gebruik.

Dus nou geen smoesjes meer, maar lekker aan de bonen.

SOEPEN
Kerriesoep met linzen
Met rode linzen, wortel en kokosmelk.

Kikkererwtensoep met wortel
Wederom met wortel, maar nu zonder kerrie maar met kikkererwten en koriander.

Koude groene soep
Elegant feestsoepje met tuinbonen en doperwten uit de diepvries

(MAALTIJD)SALADES
Salade van Puy-linzen
Met zoete aardappel uit de oven, feta en little gem.

Linzensalade met ricotta uit de oven
Met pastinaak, courgette, radijs en kerstomaatjes, en verrassend gebakken ricotta.

Limabonensalade
Een fleurig geheel op basis van grote witte limabonen, geïnspireerd op ceviche.

Salade met flageolets
Franse groene boontjes (ook in Nederland in blik te koop), plus haricots verts, zeekraal en radijs.

Bietensalade met linzen I
Met biet, doperwten en rucola.

Bietensalade met linzen II
Nog eentje, nóg makkelijker. Dit is een handig universeel kliekjesrecept vol uitleg.

Tuinbonensalade met gemberdressing
Met tuinbonen uit de diepvries, venkel en olijven.

Salade met keverbonen
Met bijzondere bonen uit Oostenrijk, maar die kun je uiteraard vervangen door andere (blik)bonen. Plus radijs en sjalot en een dressing met pompoenpitolie.

HOOFDGERECHTEN
Rodelinzenbolognese
Bolognesesaus zonder gehakt? Ja hoor het kan, in dit geweldige recept met rode linzen en als geheime ingrediënt miso.

Kip-kerrie zonder kip
Een echte familiefavoriet, met kikkererwten, kokosmelk, paprika en spinazie.

Thaise gele curry
Ook een kerrie-stoofschoteltje met kikkererwten en kokosmelk, maar nu met courgette en wortel en lekkere smaakmakers.

Indiase linzencurry
Weer een heel ander soort curry, nu met rode linzen, bloemkool en wortel

Mexicaanse bonenburrito’s
Lekkere wraprolletjes, zonder gehakt, maar met kidneybonen en veel groente.

Linzenstoof met paprika en salsa verde
Puur comfortfood, met rode linzen en twee kleuren paprika’s, plus een fleurig groene kruidensalsa.

Ratatouille met kapucijners
Een soort shakshuka met eitjes, maar dan met kapucijners in een bedje van groente.

Aubergine met pittig gehakt van linzen en pecannoten
Gevulde aubergines uit de oven met een lekkere linzentopping plus frisse citroenyoghurt

BROODJES & BELEG
Italiaanse bonenspread
Met zontomaatjes, basilicum en olijven. Heerlijk als broodbeleg.

Bonenpuree met vis
Weer een heel andere variant voor op een bammetje of toastje, met tonijn, ansjovis en kappertjes.

Hummus
Jaja, echte culi’s doen het natuurlijk met zelfgeweekte peulvruchten, maar deze snelle versie is met kikkererwten uit blik. Inclusief filmpje.

Pita met zwartebonenburger
Vegaburger met zwarte bonen, cashewnoten en wortel, plus een heerlijke groene kruidensaus.

Thaise bonenburger
Een broodje hamburger, maar dan op z’n Thais, op basis van witte bonen plus pinda’s en veel koriander.

DIVERSEN
Vegan tartaar
Sjiekdefriemel en nét echt, met kidneybonen, aubergines en rode biet.

Linzenflannetjes met courgette
Elegante ei-gevalletjes vol puy-linzen en courgette. Ook lekker voor in de broodtrommel.

Schotse vega-eieren
‘Gehakt’ballen gemaakt van kidneybonen, wortel en cashewnoten, gevuld met een eitje.

GEBAK
Cake met adukibonen
Heerlijke cake met gedroogde abrikozen en noten. En Japanse adukibonen vind je nu ook in blik in de supermarkt, al heten ze dan adzukibonen.

Zoete bonenmuffins
Niks Japans, maar juist met oerhollandse grauwe erwten en een vleug appelmoes.

BONEN MET VLEES
Hierboven had ik vooral aandacht voor vegarecepten, want peulvruchten zijn immers een uitstekende vleesvervanger. Maar ze combineren ook heel lekker mét vlees. Wie daarvoor nog wat inspiratie zoekt, vindt die hier.

Spaanse bonensoep met chorizo
Een fraai soepje met lekker veel knoflook.

Spek en bonen
Met limabonen (of nóg lekkerder: zelfgekweekte boerentenen), spek en tomaat.

Italiaanse bonensalade
Met wortel, basilicum en parmaham.

Libanese fatteh
Een feestschaal vol kikkererwten, lamsgehakt en aubergine, plus yoghurtsaus.

Aubergine-linzenstoof
Een bordje comfort food voor 1 persoon, met venkelworst en aubergine

Spaanse bonenschotel met kip
Makkelijk alles in één ovenschaal.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Spek en bonen

Puy-linzen

Bonensalade met ansjovis, ei en bloemen

Vorig bericht: « Karamelsnoepjes

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • De Zoete Oven De Zoete Oven € 26,99
  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN